
Sposób przygotowania biszkoptów:
Krok 1
Białka umieść w wysokim naczyniu i ubij mikserem na sztywno (zacznij od najniższych obrotów i stopniowo przechodź do najwyższych).
Krok 2
Gdy pianka z białek jest już sztywna, zacznij dodawać cukier. Najlepiej po łyżce.Miksuj pianę na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. W ten sposób dodaj cały cukier.
Krok 3
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając ciasto łyżką lub szpatułką.
Krok 4
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do tortownicy. Piecz w 180°C, przez ok 1 godzinę. Po tym czasie wbij patyczek i jeśli nie jest w pełni suchy piecz jeszcze przez 10 – 15 min.
Krok 5
Po upieczeniu pozostaw ciasto przez pierwsze 10 minut do ostygnięcia w tortownicy. Następnie wyjmij ciasto z blachy i przełóż na drewnianą deskę lub talerz do całkowitego ostygnięcia.
Sposób przygotowania kremu:
Krok 1
Kawę zalej ok. 100 ml wrzątku – zaparz pod przykryciem, wystudź do temperatury pokojowej.
Krok 2
Masło wrzuć do miski i ukręć mikserem. Masło powinno być luźne, miękkie i w miarę białe.
Krok 3
Do miski wrzuć jaja i cukier. Włącz mikser na najwyższe obroty i ubijaj około 12-20 minut.
Krok 4
Po ubiciu masy jajecznej i masła powoli połącz te dwa składniki, cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj masę jajeczną partiami do masła.

Krok 5
Odsącz fusy od kawy przez sitko i dodaj do kremu (możesz zmniejszyć lub zwiększyć jej ilość wedle uznania).
Krok 6
Na koniec dodaj spirytus, ale ostrożnie (nie musisz dodawać całej ilości – jest to kwestia gustu). Wszystko połącz, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką.
Końcowe złożenie tortu:
Krok 1
Biszkopt po wystygnięciu przetnij w połowie, tak aby powstały dwa blaty tortu.
Krok 2
Połowę kremu wyłóż na pierwszy blat ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim blatem. Resztę kremu należy rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.
Krok 3
Boki tortu możesz ozdobić na przykład ziarenkami kawy, natomiast do udekorowania górnej jego części, posłuży Ci dołączony do zamówienia SZABLON z tradycyjnym kaszubskim wzorem. Jego użycie jest bardzo proste (przyda Ci się do tego kolorowa posypka, starta na tarce czekolada, cynamon lub inna ulubiona sypka przyprawa do deserów; ważne aby była w innym kolorze niż krem kawowy):
- Na początek przygotuj element dekoracyjny (wsyp do miseczki, szklanki lub kubeczka).
- Następnie ustaw szablon nad górną częścią tortu (ustal miejsce, w którym chcesz umieścić wzór).
- Połóż szablon w ustalonym miejscu (powoli, nie dociskając do kremu).
- Obsyp szablon przygotowaną wcześniej dekoracją, tak aby pokrył jak najdokładniej widoczny wzór.
- Złap szablon za część wychodzącą poza obręb tortu i podnieś go ostrożnie do góry, a następnie odłóż na bok (staraj się nie rozsypać części dekoracji, która pozostała na szablonie).
- Ciesz się tortem ozdobionym pięknym, kaszubskim wzorem. (szablon możesz przetrzeć wilgotną ściereczką, aby usunąć resztki sypkiej dekoracji, a następnie osuszyć; dzięki temu będziesz mógł wykorzystać go jeszcze wiele razy).
Krok 4
Następnie schłodź ciasto w lodówce przez 15-30 minut. Po tym czasie możesz pokroić tort i zacząć świętować przy kubku świeżo zaparzonej kawy. Do tego świetnie posłuży Kaszëbskô moka.
Biszkopt:
- 10 białek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 3 kostki masła (w temperaturze pokojowej)
- 8 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki kawy sypanej (mielonej)
- 50 ml spirytusu